Obrada bez upotrebe sredstva za hlađenje

17/9/2015 | Kategorije: Blog, Proizvodne tehnologije

Obrada bez upotrebe sredstva za hlađenje (dry machining) se često razmatra u tehnologiji obrade materijala skidanjem strugotine. Ovakva vrsta obrade zasigurno može imati svoju ekonomsku opravdanost. Značajna je također njena prednost sa ekološke tačke gledišta.

dry machining

    Da bi se primijenila obrada bez upotrebe sredstva za hlađenje potrebno je obezbijediti sljedeće uslove:

  • reducirati stvaranje toplote prilikom obrade,
  • obezbijediti odvođenje toplote, najvećim dijelom putem strugotine,
  • obezbijediti odvođenje strugotine iz zone rezanja,
  • alati moraju biti prilagoženi obradi bez upotrebe sredstva za hlađenje,
  • mašine moraju biti podesne za obradu bez upotrebe sredstva za hlađenje.

U bliskoj vezi sa obradom bez upotrebe sredstva za hlađenje je obrada sa minimalnom količinom rashladnog sredstva (minimum quantity lubrication).

Obje ove vrste obrade najčešće nalaze primjenu kod novih, za to prilagođenih proizvodnih linija ili se postepeno uvode u postojeću proizvodnu tehnologiju. Uglavnom, u svakom konkretnom slučaju je potrebno detaljno razmatranje svih uslova za mogućnost i opravdanost primjene ovih vrsta obrade, tj. potrebno je razmotriti sve segmente obradnog procesa (obradak, materijal, alat, mašina, itd.).

Za obradu bez upotrebe sredstva za hlađenje potrebno je imati odgovarajući alat, tj. alat napravljen od odgovarajućeg materijala, sa adekvatnom presvakom i odgovarajućom geometrijom. Dobre osobine za ovu vrstu obrade imaju presvučeni alati od tvrdog metala, zatim alati od keramike, dijamanta i CBN-a. Također, u nekim slučajevima i HSS alati sa dobro prilagođenom presvlakom mogu biti primjenjivi.

Obrada bez upotrebe sredstva za hlađenje je posebno opravdana u slučajevima prekinutog reza, koji se javlja npr. kod obrade glodanjem. Na ovaj način se izbjegavaju nagle tremalne promjene uzrokovane sredstvom za hlađenje.

Problem koji se često javlja kod obrade bez upotrebe sredstva za hlađenje je odvođenje strugotine, npr. kod bušenja. Sredstvo za hlađenje je ovdje od dobre pomoći. Kod obrade bez upotrebe sredstva za hlađenje taj problem se pokušava riješiti prilagođavanjem geometrije alata.

Kao što je rečeno, u svakom konkretnom slučaju potrebno je razmotriti mogućnost i opravdanost primjene obrade bez upotrebe sredstva za hlađenje.

Autor: mp-mag

2 0 komentara to “Obrada bez upotrebe sredstva za hlađenje”

  1. Mauemr Bajntijar kaže:

    Volumill je moja omiljena operacija bez hladjenja. Efektivno i brzo i fancy za vidjet 😀

Komentarišite